Udostępniane albumy Zdjęć Google są niezwykle wygodne z wielu powodów. Dzięki niemu Ty i inni użytkownicy możecie dodawać zdjęcia i filmy do jednego albumu, komentować dodane zdjęcia i otrzymywać powiadomienia, gdy ktoś doda coś nowego. A jeśli jesteś właścicielem, możesz zmienić uprawnienia dla wszystkich użytkowników. Podobnie jak Twoje własne albumy osobiste, albumy udostępnione są wyświetlane w Bibliotece. Jeśli chcesz ukryć je w bibliotece, możesz to zrobić, postępując zgodnie z poniższymi instrukcjami.
Spis treści:
- Jak ukrywać i odkrywać udostępnione albumy w bibliotece
- Użyj zablokowanego folderu, aby ukryć zdjęcia i filmy w Zdjęciach Google
Czy możesz utworzyć ukryty album w Zdjęciach Google?
Musimy szybko rozróżnić albumy udostępnione, które można ukryć w bibliotece, od niedawno wprowadzonego folderu zablokowanego, w którym można ukryć swoje zdjęcia i filmy. Mając to na uwadze, oferujemy wyjaśnienia dla obu.
1. Jak ukrywać i odkrywać udostępnione albumy w bibliotece?
Użytkownicy mają możliwość ukrycia udostępnionych albumów w Bibliotece i zobaczenia ich tylko na karcie Udostępnianie w Zdjęciach Google. Porządkowanie bałaganu, jeśli masz dużo albumów, to zawsze dobry pomysł. Oczywiście dotyczy to tylko udostępnionych albumów. Nie możesz ukryć albumów osobistych, po prostu je usuń.
Jeśli chcesz odkryć albumy, możesz to zrobić na karcie Udostępnianie. Nawet jeśli ukryjesz album, nadal będziesz widzieć wszystkie zdjęcia i filmy zawarte w albumie na głównej karcie Zdjęcia.
Oto jak ukryć udostępniony album w Bibliotece Zdjęć Google:
- Otwórz Zdjęcia Google .
- Kliknij Biblioteka .
- Wybierz udostępniony album , który chcesz ukryć.
- Stuknij menu z trzema kropkami i wybierz Ukryj z biblioteki .
- Aby odkryć album, otwórz Udostępnianie od dołu i wybierz album. Stuknij w menu z trzema kropkami i wybierz Pokaż w bibliotece.

2. Użyj zablokowanego folderu, aby ukryć zdjęcia i filmy w Zdjęciach Google
Z drugiej strony, jeśli szukasz sposobu na ukrycie prywatnych zdjęć i filmów w bezpiecznym magazynie w chmurze, możesz to zrobić za pomocą niedawno dodanego folderu zablokowanego. Ta funkcja jest obecnie dostępna tylko w Zdjęciach Google na Androida. Ten przydatny składnik Google Photos znajdziesz w Bibliotece > Narzędzia > Zablokowany folder. Aby móc przechowywać w nim zdjęcia, musisz dodać kod PIN i zezwolić na odcisk palca.
Aby przenieść zdjęcia lub filmy do zablokowanego folderu, po prostu dotknij zdjęcia (lub użyj wielokrotnego wyboru, aby wybrać wiele zdjęć lub filmów) i dotknij menu z trzema kropkami. Stamtąd wybierz Przenieś do zablokowanego folderu. W zależności od rozmiaru (głównie dużych filmów) może to zająć trochę czasu. Ponadto nie będziesz mieć dostępu do zablokowanego folderu w trybie online, ponieważ jest to funkcja dostępna tylko w chmurze. Jeśli usuniesz zdjęcia lub filmy z zablokowanego folderu, nie trafią one do Kosza, więc miej to na uwadze, zanim trwale usuniesz coś.
Oto jak włączyć i używać zablokowanego folderu w Zdjęciach Google na Androida:
- Otwórz Zdjęcia Google .
- Wybierz kartę Biblioteka .
- Dotknij Narzędzia .
- Wybierz Folder zablokowany .
- Postępuj zgodnie z instrukcjami, aby skonfigurować Zablokowany folder. Następnie wybierz zdjęcia i filmy, które chcesz trzymać za blokadą , i przenieś je do zablokowanego folderu .
![Ukryty album Zdjęć Google: wszystko, co musisz wiedzieć Ukryty album Zdjęć Google: wszystko, co musisz wiedzieć]()
Jeśli chcesz lokalnie ukryć zdjęcia, filmy lub inne pliki, większość skórek dla Androida zawiera warianty blokad aplikacji i bezpiecznego przechowywania. Możesz używać Files by Bezpieczny folder Google lub Bezpieczny folder na urządzeniach Samsung, aby przechowywać pliki poza zasięgiem wzroku i za zabezpieczeniem.
Powiedziawszy to, możemy zakończyć ten artykuł. Dziękujemy za przeczytanie i nie zapomnij podzielić się z nami swoimi przemyśleniami, pytaniami lub sugestiami w sekcji komentarzy poniżej. Twoja opinia jest bezcenna.