Czy jesteś zmęczony Facebookiem, ale nadal chcesz rozmawiać ze znajomymi przez Facebook Messenger? Możesz! Dzięki samodzielnej aplikacji Facebook Messenger. Nie musisz używać tradycyjnej osi czasu Facebooka. Wiele osób nie wie, że to możliwe, ale tak jest.
Zamiast założyć tradycyjny profil na Facebooku, możesz pobrać aplikację FB Messenger . Zamiast logować się za pomocą swojego profilu na Facebooku, wybierz „Utwórz nowe konto”, co nie spowoduje utworzenia profilu, ale umożliwi korzystanie z aplikacji. Ale większość ludzi ma już profil na Facebooku, a jeśli to ty, oto jak dezaktywować swoje konto na Facebooku i korzystać z FB Messenger.
Uwaga: przed dezaktywacją konta możesz najpierw pobrać pełną kopię swoich zdjęć, filmów i innych danych .
Dezaktywuj swoje konto na Facebooku, ale zachowaj Facebook Messenger
Jest to prawdopodobnie miejsce, w którym obecnie znajduje się większość ludzi. Masz konto na Facebooku, nie chcesz z niego korzystać, ale musisz pozostać w kontakcie z osobami z listy Messengera. Możesz też chcieć kiedyś wrócić do swojej zwykłej osi czasu na Facebooku. Tutaj pojawia się dezaktywacja konta i jest to łatwiejsze niż myślisz.
Uruchom przeglądarkę na swoim komputerze i zaloguj się do Facebooka. Kliknij przycisk rozwijany Konto w prawym górnym rogu strony. Następnie kliknij Ustawienia i prywatność .

Teraz kliknij Ustawienia z menu.
![Jak dezaktywować swoje konto na Facebooku, ale zachować Facebook Messengera Jak dezaktywować swoje konto na Facebooku, ale zachować Facebook Messengera]()
Następnie w menu po lewej stronie kliknij Twoje informacje na Facebooku .
![Jak dezaktywować swoje konto na Facebooku, ale zachować Facebook Messengera Jak dezaktywować swoje konto na Facebooku, ale zachować Facebook Messengera]()
Przewiń w dół listy i kliknij Dezaktywacja i usuwanie .
![Jak dezaktywować swoje konto na Facebooku, ale zachować Facebook Messengera Jak dezaktywować swoje konto na Facebooku, ale zachować Facebook Messengera]()
Wybierz opcję Dezaktywuj konto na następnym ekranie, a następnie kliknij przycisk Przejdź do dezaktywacji konta .
![Jak dezaktywować swoje konto na Facebooku, ale zachować Facebook Messengera Jak dezaktywować swoje konto na Facebooku, ale zachować Facebook Messengera]()
Następnie otrzymasz krótki kwestionariusz wyjaśniający, dlaczego dezaktywujesz swoje konto. Aby szybko wyjść, kliknij opcję „ Inne ”. Jeśli wybierzesz cokolwiek innego, pojawi się więcej sugestii z linkami, które zachęcają do nie dezaktywowania konta.
Kliknij opcję rezygnacji z e-maili, jeśli chcesz zatrzymać e-maile, jeśli chcesz. I upewnij się, że zaznaczyłeś opcję „ Kontynuuj korzystanie z Messengera ”, a następnie kliknij przycisk Dezaktywuj na dole.
![Jak dezaktywować swoje konto na Facebooku, ale zachować Facebook Messengera Jak dezaktywować swoje konto na Facebooku, ale zachować Facebook Messengera]()
Pojawi się ostatnia wiadomość z pytaniem, czy na pewno chcesz dezaktywować swoje konto. Kliknij przycisk Dezaktywuj teraz .
![Jak dezaktywować swoje konto na Facebooku, ale zachować Facebook Messengera Jak dezaktywować swoje konto na Facebooku, ale zachować Facebook Messengera]()
Otóż to. Zostaniesz wylogowany z Facebooka i zobaczysz następujący komunikat z informacją, że Twoje konto zostało pomyślnie dezaktywowane.
![Jak dezaktywować swoje konto na Facebooku, ale zachować Facebook Messengera Jak dezaktywować swoje konto na Facebooku, ale zachować Facebook Messengera]()
Dezaktywacja konta
Teraz ważne jest, aby wiedzieć, że dezaktywacja konta to po prostu pozbycie się osi czasu — imienia i nazwiska, zdjęć i niektórych udostępnionych przez siebie rzeczy. Twoje elementy nie zostaną usunięte. Zasadniczo naciskasz przycisk „pauza”. Nie usuwa wszystkiego, a niektóre informacje będą nadal widoczne dla innych. A to pozwoli ci później ponownie aktywować swój profil, jeśli chcesz.
Pomysł polega na tym, że pozbywasz się swojego profilu, kanału informacyjnego i reszty tradycyjnego interfejsu. Idąc dalej, możesz utrzymywać kontakt ze znajomymi i rodziną tylko za pośrednictwem aplikacji Facebook Messenger.
Jeśli chcesz całkowicie i trwale pozbyć się swojego konta na Facebooku, przeczytaj nasz artykuł: Jak trwale usunąć swoje konto na Facebooku . Następnie, jeśli chcesz ponownie korzystać z FB Messenger, pobierz aplikację i zarejestruj się za pomocą nowego konta.
Możesz pobrać samodzielną aplikację Facebook Messenger na iOS i Androida lub skorzystać z aplikacji internetowej FB Messenger z dowolnego urządzenia. Lub w systemie Windows 10 możesz pobrać aplikację komputerową Messenger UWP .
Uwaga: 22.02.2021 Ten artykuł został zaktualizowany, aby odzwierciedlić zmiany w opcjach Facebooka i bieżącym interfejsie.