Rozmawialiśmy już o ograniczeniu dostępu do udostępnionych Dokumentów Google, które posiadasz , ale co z odwrotnym? Co zrobić, jeśli masz mnóstwo udostępnionych dokumentów Google i nie chcesz już w nich uczestniczyć? Możesz z łatwością usunąć siebie z udostępnionego pliku Dokumentów Google. Wyjaśniliśmy, jak to zrobić poniżej.
Jak usunąć siebie jako współpracownika w Dokumentach Google?
Możesz szybko zrezygnować ze współpracy nad udostępnionym artykułem zarówno na telefonie, jak i komputerze. Można to zrobić w Dokumentach Google lub Dysku Google. Istnieją drobne różnice, jeśli masz pełny dostęp jako redaktor lub jeśli masz ograniczony dostęp jako komentator lub przeglądający. W obu przypadkach pozostawienie udostępnionego Ci dokumentu nie jest trudne i jest na to kilka sposobów.
Oto jak usunąć siebie z udostępnionego pliku Dokumentów Google na komputerze:
- Otwórz Dokumenty Google tutaj . Zaloguj się, jeśli zostaniesz o to poproszony.
- W Dokumentach Google kliknij menu rozwijane Własność i wybierz Nie należy do mnie .
- Jeśli jesteś redaktorem , otwórz dokument. Kliknij Udostępnij w prawym górnym rogu i znajdź się na liście.
- Kliknij menu rozwijane obok swojego imienia i nazwiska, a następnie kliknij Usuń dostęp . Nie zapomnij kliknąć Zapisz po tym, w przeciwnym razie zmiany zostaną odrzucone.
- Możesz też po prostu kliknąć dokument prawym przyciskiem myszy i wybrać Usuń .

Możesz też przejść do Dysku Google tutaj . Tam wybierz Udostępnione dla mnie z lewego okienka. Znajdź dokument, kliknij go prawym przyciskiem myszy i kliknij Usuń.
Wszystkie te kroki są w pełni replikowalne na Twoim Androidzie lub iPhonie. Po usunięciu dokumentu nie musisz się o to martwić. A jeśli zostaniesz poproszony o ponowne uczestnictwo, możesz po prostu odrzucić zaproszenie.
To powinno to zakończyć. Jeśli masz jakieś pytania, zamieść je w sekcji komentarzy poniżej. Dziękujemy za przeczytanie i czekamy na kontakt z Państwem.