Wbudowana w system Windows funkcja Kontrola konta użytkownika (UAC) chroni komputer, zapobiegając niepożądanym zmianom w systemie. Zmiany te mogą pochodzić z innego oprogramowania lub od samych użytkowników. Chociaż funkcja nie jest tak denerwująca, jak kiedyś, we wcześniejszych wersjach systemu Windows nadal możesz chcieć ją dostosować lub całkowicie wyłączyć. Oto jak w systemie Windows 11.
Wyłącz kontrolę konta użytkownika w systemie Windows 11
Gdy Ty lub aplikacja spróbujesz dokonać zmiany w systemie Windows 11, pojawi się ekran UAC. Jeśli wiesz, co robisz, konieczność klikania za każdym razem tego ekranu może być denerwująca.

Dostęp do UAC jest zasadniczo taki sam w systemie Windows 11, jak w poprzednich wersjach – interfejs użytkownika wygląda po prostu inaczej. Mimo to, jeśli jesteś nowicjuszem w systemie Windows 11, teraz może być dobry moment na odświeżenie.
Naciśnij klawisz Windows na klawiaturze i wpisz: uac, a następnie kliknij „ Zmień ustawienia kontroli konta użytkownika ” z menu pod „Najlepsze dopasowanie”.
![Jak wyłączyć kontrolę konta użytkownika (UAC) w systemie Windows 11? Jak wyłączyć kontrolę konta użytkownika (UAC) w systemie Windows 11?]()
Spowoduje to uruchomienie ekranu Ustawienia UAC. W tym miejscu możesz dostosować suwak w górę lub w dół, aby uzyskać większą lub mniejszą ochronę kontroli konta użytkownika. Przenieś go na górę, aby zawsze powiadamiał, gdy aplikacje i/lub próbujesz zainstalować oprogramowanie lub wprowadzać zmiany w ustawieniach systemu. Domyślnym ustawieniem jest powiadamianie tylko wtedy, gdy aplikacje próbują wprowadzić zmiany (ustawienie domyślne).
![Jak wyłączyć kontrolę konta użytkownika (UAC) w systemie Windows 11? Jak wyłączyć kontrolę konta użytkownika (UAC) w systemie Windows 11?]()
Możesz całkowicie wyłączyć UAC, przesuwając suwak w dół. Nigdy nie otrzymasz powiadomienia, gdy aplikacje próbują wprowadzić zmiany w systemie lub gdy wprowadzisz zmiany w ustawieniach systemu Windows.
![Jak wyłączyć kontrolę konta użytkownika (UAC) w systemie Windows 11? Jak wyłączyć kontrolę konta użytkownika (UAC) w systemie Windows 11?]()
Po zakończeniu podejmowania decyzji pamiętaj, aby kliknąć przycisk OK , aby zmiana zaczęła obowiązywać. Wreszcie, UAC pojawi się jeszcze raz, potwierdzając, że chcesz dokonać zmiany. Kliknij Tak .
Wybór nalezy do ciebie. Możesz tymczasowo wyłączyć UAC podczas instalowania zaufanego oprogramowania, a następnie włączyć go ponownie. Lub możesz być zaawansowanym użytkownikiem i w ogóle go nie potrzebujesz. Dobrą rzeczą jest to, że możesz dostosować go do swoich upodobań.
Aby uzyskać więcej informacji na temat nowego systemu operacyjnego firmy Microsoft, spójrz na ustawienie godzin aktywności w systemie Windows 11 , aby uniknąć ponownego uruchamiania usługi Windows Update. Lub sprawdź, jak zarządzać funkcją Storage Sense w systemie Windows 11 .